Solucions al problema

1. Redueix emissions
Si vols formar part activa de la lluita contra el canvi climàtic, usa menys el cotxe privat. Sempre que pugues utilitza mitjans de transport com la bicicleta o transport públic. Davant llargues distàncies, el més sostenible és el tren, per damunt de l’avió (causant de gran part de les emissions de CO2 emeses a l’atmosfera). Si has d’utilitzar el cotxe, recorda que cada quilòmetre que augmentes la velocitat augmenta considerablement el CO₂, i cada litre de combustible que consumeix el cotxe suposa uns 2,5 quilos de CO2 emesos a l’atmosfera.

2. Estalvia energia per lluitar contra el canvi climàtic
Et proposem algunes idees que suposaran, a més, un gran estalvi per a la teua butxaca:
• Mai deixes el televisor i l’ordinador en Stand-by. Un televisor que roman encés durant tres hores al dia (la mitjana que els europeus veuen la tele) i en Stand-by les 21 hores restants, consumirà un 40% de l’energia total en la manera d’espera.
• No deixes el carregador del teu mòbil endollat tot el temps. Encara que no estiga connectat al telèfon, continuarà consumint electricitat.
• Ajusta sempre el termòstat, tant per a la calefacció com per a l’aire condicionat.

  • encés 100% 100%
  • StandBy 5% 5%
  • apagat 3% 3%

3. Vigila els electrodomèstics
Sabies que fent un ús conscient i responsable dels electrodomèstics pots contribuir a la lluita contra el canvi climàtic? Et donem un parell de trucs:
• Tapa la cassola mentre cuines. És una manera d’estalviar molta energia. Encara millor són les olles de pressió i les olles de vapor, que estalvien un 70 per cent d’energia.
• Utilitza la llavadora i el rentavaixella només quan estiguen plens. Si no ho estan, posa’ls a programes econòmics. No cal posar una temperatura alta, ja que hui en dia els detergents són eficaços fins i tot quan és baixa.
• Recorda que si el frigorífic i el congelador estan prop dels focs o de la caldera, consumiran molta més energia. Si són vells, descongela’ls periòdicament. Els nous tenen cicles automàtics de descongelació i són quasi dues vegades més eficients. No poses en la nevera aliments calents o temperats: estalviaràs energia si deixes que es refreden primer.

Entrevista Vicent Más Català

És una entrevista a un llaurador que porta 70 anys al camp, esmenta el problema que afecta als camps d’arròs durant la sega, ademés proposa una solució per evitar la contaminació.

4. Canvia les bombetes

Reemplaçar una bombeta tradicional per una de baix consum (les bombetes LED son una molt bona opció), estalvia més de 45 quilograms de diòxid de carboni a l’any. Cert que la segona és més cara, però resulta més econòmica al llarg de la seua vida. Una sola d’elles pot reduir fins a 60 euros les despeses d’electricitat, segons la Comissió Europea.

5. Redueix l’embalatge per lluitar contra el canvi climàtic

• Tria productes amb poc envàs: una botella de 1,5 litres genera menys residus que tres de mig litre.
• En la compra usa bosses reutilitzables.
• Evita les tovalloletes humides i de paper. Pots evitar l’emissió de 1.100 quilos de CO₂ si redueixes el teu fem un 10 per cent.

6. Posa en pràctica les 3 ‘R’ de la sostenibilitat

• Redueix: Consumeix menys, de manera més eficient.
Reutilitza: Aprofita els mercats de segona mà per a donar una altra oportunitat a allò que ja no uses o fer-te amb alguna cosa que necessites i que una altra persona no. Estalviaràs diners i aconseguiràs reduir el consum.
Recicla: envasos, residus electrònics, etc. Saps que pots estalviar més de 730 quilos de CO₂ a l’any sol amb reciclar la meitat del fem que es genera en la llar?

7. La dieta, millor baixa en carboni

Una dieta baixa en carboni suposa consumir de manera més intel·ligent i lluitar contra el canvi climàtic.

• Redueix el consum de carns (la ramaderia és un dels majors contaminants de l’atmosfera) i augmenta el de fruites, verdures i hortalisses.

• Compra productes de proximitat i de temporada, llig l’etiquetatge i consumeix aquells que tinguen un origen pròxim, evitant aixi les importacions que suposen emissions extra pel transport.

• Consumeix també productes de temporada per a evitar altres maneres de producció menys sostenibles.

• Intenta consumir més productes bio, ja que en la seua producció s’usen menys pesticides i altres químics.

8. Ajuda les energias renovables

Finalment, una altra de les accions per a lluitar contra el canvi climàtic que pots fer és triar una energia verda i promoure la generació d’energies renovables com la solar, eòlica, hidràulica… El planeta ens l’agrair.